Cercetatori de la Institutul pentru Cercetarea Creierului si a Maduvei Spinarii (ICM) din Franta exploreaza pista repararii neuronilor distrusi de scleroza multipla, pentru a incetini progresia acestei boli autoimune degenerative, despre care inca nu se stie cum poate fi vindecata.
„Provocarea terapeutica in scleroza multipla este de a preveni progresia handicapului, iar o modalitate de a realiza acest lucru este repararea mielinei”, teaca fibrelor nervoase pe care boala o distruge progresiv, explica Catherine Lubetzki, profesor de neurologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, marcata in fiecare an in ultima miercuri din luna mai, potrivit Agerpres.
Scleroza multipla afecteaza mai mult de doua milioane de oameni in intreaga lume, dintre care aproximativ 400.000 in Europa, scrie AFP.
La ICM din Paris, unde dr Lubetzki conduce o echipa de cercetare, mai multe studii au evidentiat importanta acestui proces de ”remielinizare”, sau regenerare a mielinei, pentru starea de sanatate a bolnavilor.
In forma sa cea mai frecventa, scleroza in placi (multipla) se caracterizeaza prin procese inflamatorii in sistemul nervos central (creier si maduva spinarii), urmate de faze de acalmie in timpul carora mielina se reface partial.
Dar noi tehnici de imagistica dezvoltate de institut, mai precise decat RMN, au aratat faptul ca acest ”potential” de reparare este foarte diferit in functie de pacienti, spune Benedetta Bodini, neurolog cercetator la ICM.
”Pe un RMN clasic vedem leziuni ale creierului, dar nu vedem ce se intampla in acele leziuni. Prin injectarea unui trasor specific, care se fixeaza pe mielina, inainte de a efectua o tomografie cu emisie de pozitroni (PET scan, metoda de imagerie medicala ce foloseste un produs de contrast radioactiv) ”se poate masura in ce grad este afectata mielina”, explica ea, conform surselor mentionate.
Comparand imaginile cerebrale a diferiti pacienti, luate la interval de trei luni, echipa de cercetare a descoperit ca cei care au avut o buna capacitate de regenerare a mielinei aveau o evolutie mai buna si un grad mai mic de invaliditate, a adaugat cercetatoarea.
„Aceasta inseamna ca in ziua in care vom avea la dispozitie medicamente de refacere a mielinei, vom fi capabili sa imbunatatim prognosticul pentru pacienti”, spera dr. Bodini.
Intr-un prim pas catre acest obiectiv, o alta echipa de la ICM a identificat o molecula care este secretata intr-o masura mai mare la pacientii cu capacitate scazuta de remielinizare.
Aceasta molecula, numita CCL19, a fost subiectul unui brevet la inceputul lui 2017. ”Aceasta este o tinta terapeutica interesanta: daca se inhiba aceasta molecula, poate fi crescuta capacitatea de regenerare”, a explicat pentru AFP Violetta Zujovic, de asemenea cercetator la centrul parizian.
Echipa sa testeaza acum diferiti anticorpi pentru a determina care va fi cel care chiar va opri actiunea moleculei CCL19 fara a provoca prea multe efecte secundare.
Buna ziua. O persoana diagnosticata cu scleroza in placi poate consuma un medicament care conține ginseng siberian?