Doi romani au inventat un dispozitiv care va ajuta persoanele paralizate dupa un AVC

Un dispozitiv care ajuta persoanele paralizate sa isi miste mainile ar putea fi folosit si de pacienti din Romania.
Este vorba de o casca si de un sistem de electrozi prin care gandurile sunt transformate in impulsuri electrice. 

Cum functioneaza

Mainile paralizate ale unui pacient care a suferit un atac vascular cerebral (AVC) se misca cu ajutorul stimularii electrice. Odata conectat la casca speciala, creierul pacientului este scanat de calculator.

Apoi, pacientul trebuie pur si simplu sa-si imagineze miscarea mainilor. Ceea ce activeaza o serie de neuroni. Semnalele lor sunt preluate de calculator si astfel se produce electrostimularea, iar mana se misca.

„Invatam in calculator pe baza semnalelor EEG cum anume incearca el sa isi imagineze miscarea si in functie de asta facem o harta a creierului. Apoi utilizam aceasta harta pentru a-l ajuta sa miste mainele, oricare dintre ele cu puterea mintii”, a explicat profesorul universitar Marian Poboroniuc  conform Digi24

Un tanar care a testat dispozitivul a explicat cum a fost prima data cand a testat echipamentul inovativ denumit RecoveriX.

„L-am testat, prima oara a trebui sa ma gandesc, trebuie sa-mi fac imaginea mainii drepte sau mainii stangi si in momentul in care ma gandesc la mana drepta imi activeaza mana dreapta electrozii care sunt pe muschi si fac exact ceea ce gandesc fara sa controlez eu”, a explicat Dragos Sardaru, conform Digi24.

Acest sistem fost inventat de doi cercetatori din Iasi, iar finantarea a fost asigurata de o firma din Austria care a investit doua milioane jumatate de euro in cercetare.

In prezent, echipamentul este testat in 30 de spitale din Europa, iar cei doi inventatori vor sa introduca sistemul si in Romania.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.