Avertisment: Omenirea risca sa se intoarca la era dinaintea penicilinei din cauza rezistentei la antibiotice

Ministrul Sanatatii din Germania a avertizat ca omenirea risca sa se intoarca la era dinaintea penicilinei. Asta daca natiunile cele mai dezvoltate nu coopereaza pentru a combate amenintarea reprezintata de bacteriile rezistente la antibiotice si daca nu sunt gasite mijloacele pentru a finanta cercetarea intr-o medicina noua.

Inaintea primei reuniuni a ministrilor sanatatii din Grupul celor 20 de economii dezvoltate si in curs de dezvoltare, Hermann Groehe a declarat ca este nevoie de mai multa colaborare pentru a minimiza riscul reprezentat de posibile pandemii.

„Nu trebuie sa existe o revenire la era pre-penicilina”, a declarat el pentru Reuters intr-un interviu publicat cu o zi inainte de inceperea reuniunii.

„Ar fi o evolutie dramatica daca o arma atat de importanta impotriva agentilor patogeni periculosi ne-ar fi luata… (Asta ar insemna) ca am putea pierde o arma chiar si impotriva unei boli infectioase minore”, a spus Groehe, citata si de Agerpres.

Antibiotice ca penicilina sunt printre cele mai mari progrese medicale din istoria omenirii, permitand tratarea a nenumarate infectii bacteriene care inainte insemnau intotdeauna o condamnare la moarte.

Dar decenii de supra-prescriptie, de exemplu pentru a accelera inmultirea si cresterea animalelor sau pentru a trata boli umane impotriva carora antibioticele nu au efect, au condus la dezvoltarea unor tulpini rezistente ale multor bacterii.

Un raport al Uniunii Europene de anul trecut a constatat ca noi tulpini rezistente de bacterii au fost responsabile pentru mai mult de 25.000 de decese pe an doar in blocul celor 28 de natiuni, mai relateaza Agerpres.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.