Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii – 7 aprilie 2017 – CNAS reaminteste ca este o institutie aflata in slujba asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a ales ca tema a zilei sanatatii din acest an depresia si bolile mintale, in conditiile in care incidenta tulburarilor psihice si de comportament este intr-o crestere alarmanta, la nivel global, in ultimul deceniu.
Din pacate, studiile sociologice arata ca in Romania persoanele cu simptome de tulburari psihice si de comportament sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii si blamului social. Deoarece chiar si simpla consultare a unui medic psihiatru este privita deseori in mod negativ, tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate.
Datele CNAS arata ca din totalul de 9,1 milioane de asigurati care au beneficiat anul trecut de prescriptii medicale decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescriptii pentru o boala psihica sau neurologica degenerativa.
In aceste conditii, CNAS isi propune pentru perioada urmatoare sa continue si sa dezvolte propriile programe nationale de sanatate curative care tintesc anumite afectiuni mintale si neurologice degenerative.
Totodata, CNAS isi propune ca, in colaborare cu profesionistii din domeniu, sa perfectioneze cadrul normativ existent, in scopul incurajarii diagnosticarii si tratarii cat mai timpurii a tulburarilor psihice si de comportament.
„Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau tinute sub control, daca sunt diagnosticate si tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viata normala, cu sprijinul profesionistilor din domeniu, dar si al societatii” – a declarat Marian Burcea, presedintele CNAS, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.
Biroul de presa