Campanie de depistare a cancerului de san in Brasov

500 de femei din Brasov, cu varsta cuprinsa intre 42 si 65 de ani pot face gratuit mamografii pentru depistarea cancerului de san, la Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic din Brasov (CDTO).  Este vorba despre o campanie de screening al cancerului de san, intitulata semnificativ “Mergi la control! Acesta nu trebuie sa fie un privilegiu”, demarata miercuri de catre Asociatia Bolnavilor de Cancer (ABC) si CDTO Brasov.

Campania faciliteaza accesul a 500 de femei cu varsta cuprinsa intre 42 si 65 de ani la mamografii, fara a implica contributia financiara a acestora”, a precizat miercuri, intr-o conferinta de presa dr. Aurel Tudose, directorul general al Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov. “Este un program pe care mi l-am imaginat mai demult. Deschiderea acestui centru a fost de fapt un vis vechi pentru ca am crezut si voi crede tot timpul ca preventia reprezinta baza. De aceea am cautat solutii, Federatia Bolnavilor de Cancer a venit la noi, au fost de acord si incepem cu sanul, unde patologia este in crestere. Vrem ca in doi-trei ani aceste programe sa fie ceva obisnuit. De asemenea, dorim ca prin intermediul acestor programe sa descoperim cancerele in stadiu incipient”, a precizat dr. Aurel Tudose.

In ceea ce priveste screeningul pentru depistarea cancerului de san, dr. Delia Mateescu, medic primar oncolog, atrage atentia asupra faptului ca este esential ca aceste investigatii sa se faca in cazul femeilor care au implinit deja 40 de ani. Printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei cancerului de san se numara sedentarismul, obezitatea, expunerea la radiatii si alti factori specifici stilului de viata.

“Stadiile incipiente 1 si 2 se pot trata, dar 3 sau 4 deja sunt stadii avansate cu risc mare. In Romania nu exista un registru national pentru cancer, dar, din statisticile aproximative de pana acum, sunt diagnosticate pe an 6.000 de cancere de san in timp ce in SUA sunt depistate 175.000 de cancere pe an in faza incipienta si 250.000 in Europa in faza incipienta”, a mai declarat dr. Delia Mateescu.

Conform declaratiilior presedintelui Asociatiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, acest program de screening este menit sa atraga atentia Ministerului Sanatatii asupra promisiunilor nefinalizate legate de lansarea unui program de screening mamar. “Tot asa am facut presiuni si cu screeningul de col uterin si slava domnului ca a inceput, se deruleaza in acest moment, dar populatia nu este informata. De aceea noi facem aceasta informare prin intermediul mass-media. Nu putem spune ca suntem un popor informat pentru ca in Europa Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste informatia medicala. Ne-am pregatit sa facem acest lucru si mai mult sa dam un exemplu ca prin acest screening care poate fi organizat chiar de un ONG se poate face si chiar este benefic. Speram ca in aceasta guvernare vom face pasi marunti dar siguri, si vom deschide calea spre normalitate, adica in primul rand acces la tratament si investigatii,acces la monitorizare, in tot ceea ce inseamna cancerul. Acum aproape ca problema citostaticelor a fost rezolvata, mai sunt cinci medicamente deficitare din 40, ceea ce este un lucru foarte bun. Lucrurile au inceput sa se miste cu pasi marunti, dar incepem sa vedem ceva”.

Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic Brasov este o investitie medicala privata, data in folosinta in luna iunie 2012 si are cea mai completa platforma de diagnostic de inalta performanta din Romania si Europa de Sud-Est. Platforma are o capacitate de 1.000 – 1.5000 de pacienti pe an.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.