Un studiu efectuat recent in Statele Unite concluzioneaza ca sistemul imunitar este afectat chiar si de o ora in minus de somn.
O echipa de oameni de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Washington sustine ca somnul este una dintre cele mai eficiente masuri de medicina preventiva.
Nathaniel Watson, neurolog si specialist in somnologie in cadrul institutiei amintite este de parere ca aceasta cercetare demonstreaza ca somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice ce au loc la nivel celular si care formeaza sistemul imunitar, responsabil de lupta cu infectiile si bolile.
„Sistemul imunitar nu mai functioneaza asa cum trebuie atunci cand somnul este insuficient. Este o dovada in plus cu privire la importanta somnului asupra sanatatii si fiziologiei omului”, a declarat specialistul citata de Huffington Post.
Echipa de cercetatori sustine ca acest studiu ar fi primul care evalueaza ceea ce se petrece la nivel de ADN atunci cand organismul este privat de somn, relateaza si Agerpres.
Pe parcursul cercetarii, oamenii de stiinta au studiat unsprezece perechi de gemeni identici dintre care unul se odihnea cel putin sapte ore pe noapte, iar celalalt dormea cu aproximativ o ora mai putin.
Circa 50% din necesarul de somn al organismului este dictat la nivel genetic, acesta fiind motivul pentru care studiul a fost efectuat pe perechi de gemeni identici. Fiecare participant la studiu a purtat, timp de doua saptamani, un dispozitiv de monitorizare a somnului.
La finalul studiului, oamenii de stiinta au prelevat mostre de sange a caror analiza a relevat faptul ca sistemul imunitar al geamanului cu deficit de somn era mai putin activ in comparatie cu al fratelui sau care se odihnea mai mult. Cei care au dormit mai putin produceau mai putine proteine, molecule pe baza carora corpul nostru functioneaza, precizeaza Huffington Post.
„Ei aveau un sistem imunitar neperformant”, a spus Watson cu privire la persoanele private de somn, precizand ca acest lucru „ii predispune la imbolnaviri”.
De asemenea, cxercetatorii subliniaza ca atat „calitatea cat si cantitatea” somnului sunt elemente foarte importante pentru sanatatea umana, mai scrie si Agerpres.
„Riscul de infectie se adauga unei multitudini de motive pentru care privarea de somn este nesanatoasa”, a mai precizat sustine Watson, potrivit caruia pe aceasta lista se afla deja efecte negative precum reducerea performantelor in timpul zilei, depresia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul si starea de nervozita.