Studiu privind afectiunile oncologice feminine in Romania

FEMEIEMiercuri, 8 martie, a fost publicat primul si cel mai cuprinzator studiu asupra afectiunilor oncologice feminine realizat pana acum in Romania.

In cadrul acestui studiu a fost analizata perspectiva medicilor si a femeilor asupra problemelor existente in sistemul medical din Romania referitoare la managementul principalelor trei tipuri de cancer care afecteaza femeile din tara noastra: cancerul de san, cancerul de col uterin si cancerul ovarian.

Studiul „Afectiunile Oncologice Feminine in Romania”, realizat de ISRA Center pentru Coalitia pentru Sanatatea Femeii si Roche Romania, concluzioneaza ca implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de san, promovarea adecvata a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin si cresterea nivelului de educatie cu privire la importanta controalelor medicale periodice sunt masuri necesare pentru managementul eficient al afectiunilor oncologice feminine in Romania.

„Exista solutii la problemele semnalate in cadrul acestui studiu, care sunt actionabile, concrete, iar implementarea lor necesita un efort sustinut de colaborare si dialog din partea tuturor actorilor implicati: autoritati, medici, asociatii de pacienti si companii farmaceutice”, a afirmat Diana Badilita, Senior Qualitative Researcher, ISRA Center, potrivit unui comunicat de presa.

Din perspectiva medicilor, avantajele programelor de screening sunt evidente, peste 89% dintre medicii ginecologi si medicii de familie recomandand femeilor investigatii pentru depistarea precoce a cancerelor.
In acelaṣi timp insa, 63% dintre medicii ginecologi sustin ca nivelul scazut de educatie al pacientelor este principala provocare cu care se confrunta in diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie considera lipsa gratuitatii drept principalul motiv pentru care romancele evita efectuarea acestor investigatii medicale.
De asemenea, medicii sustin ca fondurile insuficiente si lipsa unei promovari solide a importantei preventiei duc la descoperirea acestor boli in stadii avansate.

Din perspectiva femeilor, 52% dintre participantele la studiu (femei cu varsta intre 30 – 45 de ani din mediul urban cu peste 100.000 de locuitori) nu ṣtiu ce programe sunt disponibile pentru preventia si depistarea in stadiu incipient a cancerelor. Mai mult, aproape 90% dintre acestea nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine. Din perspectiva pacientelor, traseul prin sistemul medical este ingreunat de lipsa unor etape precise care trebuie urmate odata initiat procesul, precum si de dificultatea realizarii investigatiilor, care trebuie realizate in centre diferite si momente diferite.

Aceste probleme semnalate atat de medici cat si de femei sunt accentuate de gradul scazut al educatiei pentru preventie in sanatate, dar si de comunicarea dificila dintre medici si paciente, cauzate de lipsa unor cursuri de comunicare si supraincarcarea medicilor.

Cifre importante:

• Romania este una din doar cele 3 tari ale Uniunii Europene care nu au un program national de screening pentru cancerul de san – rata a mortalitatii cu 25% mai mare decat in UE
• 90% dintre femeile participante la studiu nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine
• 87% dintre femei si 25% dintre medici nu cunosc existenta programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin
• 85% dintre femei considera ca programele de screening cresc sansele de supravietuire
• 94% dintre ginecologi si 91% dintre medicii de familie considera ca un program de screening creste sansele de supravietuire
• Majoritatea ginecologilor si medicilor de familie considera ca succesul unei campanii de screening depinde de promovarea intensa si acoperirea la nivel national

Studiul poate fi consultat integral pe www.roche.ro si www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.