Stresul in timpul sarcinii creste riscul de avort spontan

alaptareUn studiu recent publicat in revista American Journal of Epidemiology arata ca femeile insarcinate supuse stresului sunt mult mai expuse riscului de a naste copii morti sau de a face avort spontan dupa cel putin 20 de saptamani de sarcina.

Studiul s-a bazat atat pe chestionarea unui grup de peste 2000 de femei din Statele Unite ale Americii, la 24 de ore dupa nastere, cat si pe analiza unui numar de aproximativ 600 de femei care au pierdut sarcina sau au nascut copii morti.

Rezultatele cercetarii au relevat faptul ca femeile expuse unor experiente stresante precum decesul unui membru al familiei sau al unui prieten, pierderea locului de munca prezinta un risc de avort spontan sau de a avea copii morti la nastere de 2,5 ori mai mare, in comparatie cu gravidele care nu au trecut prin perioade stresante. Aceaste rezultate “intaresc ideea ca este nevoie ca medicii sa fie informati cu privire la evenimentele stresante din viata femeilor gravide, astfel incat acestea sa poata primi ajutorul necesar trecerii peste aceste evenimente in cadrul asistentei medicale prenatale”, a precizat cercetatoarea Marian Willinger de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), institut ce a finantat acest studiu.

Contrare acestui studiu sunt statisticile care arata ca dintre femeile care nascut la termen, 75% au trecut prin cel putin un o experienta stresanta si neplacuta in ultimele 12 luni, in comparatie cu 83% dintre femeile ai caror copii s-au nascut morti sau au incetat din evolutie in timpul sarcinii. De asemenea, studiile arata ca una din zece femei care au nascut si una din cinci femei care au pierdut sarcina au trecut prin cinci sau mai multe evenimente stresante in timpul perioadei de sarcina.

In SUA, in anul 2006 rata de mortalitate in cazul fetusilor era de 1/167 de nasteri, conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

 

Sursa articol: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.