Lupusul este o boala complexa din cauza multitudinii si diversitatii simptomelor, cu un impact semnificativ asupra vietii sociale si activitatii profesionale a pacientilor.
Anca Rusen
In Romania, aproximativ 8.000 de persoane sufera de lupus, iar la nivel international aceasta boala afecteaza 5 milioane de oameni. Datele statistice, sustin ca la nivel global, lupusul afecteaza intre 40 si 100 de persoane la fiecare 100.000 de oameni.
70% din cazurile de lupus sunt reprezentate de Lupusul Eritematos Sistemic (LES), o afectiune cronica, autoimuna in care sistemul imunitar interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza anticorpi care afecteaza unul sau mai multe organe interne. Boala este asociata cu o serie de simptome care pot fluctua in timp: articulatii inflamate si dureroase, oboseala debilitanta, febra, eruptii cutanate si leziuni ale organelor interne.
Diagnosticarea LES este destul de dificila, in medie sunt necesari patru ani si consultarea a trei medici diferiti inainte ca pacientilor sa li se stabileasca diagnosticul corect. Acest lucru se datoreaza faptului ca simptomele imita adesea caracteristicile altor afectiuni, variaza mult de la un pacient la altul si pot suferi modificari in timp. Mai multe tipuri de analize de sange sunt folosite in mod frecvent pentru diagnosticarea LES, dar, in prezent, nu exista un test unic pentru diagnostic.
„Suportul moral are un rol foarte important in ceea ce priveste starea de spirit a persoanelor care sufera de o boala autoimuna, cum e lupusul. De asemenea, este important si nivelul de informare al oamenilor din preajma celor bolnavi. Afectiunile autoimune nu sunt contagioase, asadar si suferinzii de lupus pot fi integrati in societate. Acesti oameni au nevoie de sprijin din partea celorlalti si de o viziune pozitiva asupra vietii,” a declarat Rozalina Lapadatu, Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA – in cadrul unei conferinte de presa.