Te poti simti repede coplesit de tot ceea ce auzi despre boala provocata de noul coronavirus (COVID-19). De asemenea, este de inteles daca si copiii dumneavoastra sunt nelinistiti. Copiilor le poate fi greu sa inteleaga ce vad pe internet sau la televizor, sau ce aud de la alte persoane, astfel incat pot fi deosebit de vulnerabili in fata sentimentelor de anxietate, stres si tristete. Dar o discutie deschisa cu ei, in care sa va aratati sprijinul, ii poate ajuta sa inteleaga situatia, sa o gestioneze si chiar sa ii ajute pe ceilalti.
-
Puneti intrebari deschise si ascultati
Incepeti prin a-i indemna pe copii sa vorbeasca despre aceasta problema. Aflati cat de mult stiu deja si lasati-i sa conduca discutia. Daca sunt foarte mici si nu au auzit deja despre epidemie, s-ar putea sa nu fie nevoie sa abordati subiectul, dar e o ocazie buna pentru a le aminti despre masurile bune de igiena, fara a le induce noi temeri.
Asigurati-va ca va aflati intr-un mediu sigur si permiteti-i copilului sa vorbeasca liber. Desenele, povestile si alte activitati va pot ajuta sa deschideti discutia.
Cel mai important este sa nu le minimizati si sa nu le evitati ingrijorarile. Asigurati-va ca aratati intelegere pentru ceea ce simt ei si asigurati-i ca este firesc sa se simta speriati de aceste lucruri. Aratati-le ca ii ascultati, acordandu-le atentie deplina, si asigurati-va ca ei inteleg ca pot vorbi cu dumneavoastra si cu profesorii lor ori de cate ori doresc.
-
Fiti sinceri: explicati adevarul intr-un mod accesibil copilului
Copiii au dreptul la informatii reale despre ceea ce se intampla in lume, dar adultii au, de asemenea, responsabilitatea de a-i feri de discomfort. Utilizati un limbaj adecvat varstei, urmariti-le reactiile si acordati atentie nivelului lor de anxietate.
Daca nu puteti raspunde unei intrebari, nu mergeti „pe ghicite“. Folositi momentul ca pe o ocazie pentru a cauta raspunsurile impreuna. Site-urile organizatiilor internationale precum UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt surse foarte bune de informatii. Explicati ca unele informatii din mediul online nu sunt adevarate si ca este mai bine sa avem incredere in experti.
-
Aratati-le cum sa se protejeze pe ei insisi si pe prietenii lor
Una dintre cele mai bune metode de a-i feri pe copii de coronavirus si de alte boli este de a incuraja, pur si simplu, spalarea regulata a mainilor. Nu trebuie sa fie o conversatie extrem de serioasa. Cantati impreuna un cantecel sau dansati impreuna cu copilul, pentru ca procesul de invatare sa fie distractiv.
De asemenea, le puteti arata cum sa stranute sau sa tuseasca in pliul cotului; explicati-le ca cel mai bine este sa nu va apropiati prea mult de persoanele care au aceste simptome si cereti-le sa va spuna daca incep sa simta ca au febra, ca tusesc sau au dificultati de respiratie.
-
Faceti-i sa se simta in siguranta
Cand vedem atat de multe imagini cu impact puternic la televizor sau pe internet, putem simti, uneori, ca ne confruntam cu o criza pretutindeni. Copiii pot sa nu faca distinctia intre imaginile de pe ecran si propria lor realitate si pot crede ca sunt in pericol iminent. Ii puteti ajuta pe copii sa gestioneze stresul, oferindu-le oportunitati de a se juca si relaxa, atunci cand este posibil. Pastrati rutinele si programul obisnuite, cat de mult posibil, mai ales inainte de culcare, sau contribuiti la crearea de noi rutine intr-un mediu nou.
Daca va confruntati cu un focar in zona dumneavoastra, reamintiti-le copiilor ca este putin probabil ca ei sa contracteze boala, ca majoritatea persoanelor care au coronavirus nu se imbolnavesc foarte tare si ca multi adulti fac eforturi pentru a mentine familia in siguranta.
Daca copilul dumneavoastra se simte rau, explicati-i ca trebuie sa stea acasa/ la spital, deoarece este mai sigur pentru el/ ea si prietenii lui/ ei. Reamintiti-i ca stiti ca este greu (poate infricosator sau chiar plictisitor) uneori, dar ca respectarea regulilor ii va ajuta pe toti sa ramana in siguranta.
-
Verificati daca se confrunta cu stigmatizarea sau contribuie la stigmatizarea altora
Izbucnirea coronavirusului a adus cu sine numeroase incidente de discriminare rasiala in intreaga lume; de aceea, este important sa va asigurati ca fiul sau fiica dumneavoastra nu se confrunta cu bullying si nici nu contribuie la bullying.
Explicati-le ca infectia cu coronavirus nu are nicio legatura cu felul cum arata cineva, de unde provine acea persoana sau ce limba vorbeste. Daca li s-a vorbit urat sau au fost intimidati la scoala, ar trebui sa poata spune acest lucru liber unui adult in care au incredere.
Reamintiti-le copiilor ca toata lumea are dreptul de a se simti in siguranta la scoala. Bullyingul este intotdeauna un lucru rau si ar trebui sa facem, iecare, ce tine de noi pentru a fi amabili si pentru a ne sprijini reciproc.
Citeste continuarea aici.