Trei sferturi dintre cei infectati cu virusul hepatitei C nu au nici cea mai mica idee ca au aceasta boala, spune managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, Adrian Streinu Cercel.
Medicul Adrian Streinu Cercel a declarat ca 75% dintre cei infectati cu virusul hepatitei C nu au nici cea mai mica idee ca au o astfel de afectiune intrucat nu prezinta niciun fel de simptome.
„Este o epidemie surda, muta, iar in momentul in care apar simptomele vorbim deja de o faza avansata. Vorbim de fapt de ciroza hepatica sau, si mai rau, de cancer hepatic. Din cei care stiu ca sunt infectati doar 3 pana la 5% primesc terapie, motiv pentru care trebuie sa facem un pas inainte si sa oferim acestor pacienti posibilitatea de a se vindeca. Vorbim de terapie cu tableta, terapie orala, si o rata de vindecare care depaseste 98%”, a precizat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, potrivit Agerpres.
In opinia sa, este nevoie de o abordare complexa a acestei problematici pentru a permite depistarea cat mai precoce cu putinta a infectarilor cu virusul hepatitei C, dar si „pentru a da dreptul la o noua sansa la viata, si o viata mai sanatoasa acestor persoane”.
Citand un raport al OMS, el a spus ca in fiecare an sunt inregistrate intre 3 si 4 milioane de cazuri noi de infectare cu virusul hepatitei C.
” Aceste cazuri de imbolnaviri cu hepatita C se traduc in morti, intre 300.000 si 500.000 de morti anual pe aceasta planeta. (…) Romania detine o pozitie destul de importanta din punct de vedere al infectarii cu virusul hepatitei C. Pe studiile noastre, in cinci judete prevalenta este de peste 8%. Prin urmare, nu putem sta cu mainile incrucisate si sa nu facem nimic. Am demarat o campanie de screening tocmai pentru a veni in ajutorul populatiei. Intentionam sa largim acest orizont de testare la nivelul intregii tari. Nu in ultimul rand, pentru Iasi, estimam ca vom testa intre 500 si 750 de persoane, iar pentru colegii din spitale vom pune la dispozitie 1.800 de teste. Este vorba de un test oral, se preleveaza din saliva, se face doar avand consimtamantul pacientului, test care dureaza maxim 20 de minute”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel conform sursei mentionate.
Aflat la Iasi pentru campania „Hepatita C. Testeaza-te acum, testeaza-te aici”, specialistul a explicat ca a venit aici pentru a lansa o campanie de screening bazata pe trei componente: stradala, in farmacii, dar si in unitatile spitalicesti pentru personalul medical si nu numai.