Virusul Ebola a cauzat pana in prezent peste 1000 de decese. Momentan, nu exista nici vaccin sau tratament pentru bolnavii infectati cu Ebola. Un medic american si o asistenta medicala au fost tratati cu un ser experimental, starea lor imbunatatindu-se considerabil. Cu toate acestea, autoritatile precizeaza ca momentan serul nu poate fi folosit la scara larga, deoarece producerea unei cantitati mici poate dura si cateva luni. Cea mai mare teama a autoritatilor este ca virusul Ebola sa ajunga in America si Europa.
Ce trebuie sa stim despre virusul Ebola
Cele mai frecvente intrebari despre infectarea cu virusul Ebola au in vedere modalitatea de infectare, posibilitatea vindecarii, rata deceselor sau cum stopeaza autoritatile riscurile ca virusul sa se raspnadeasca. Publicatia time.com a raspuns celor mai frecvente 10 intrebari despre Ebola, consultand expertii Centers for Disease Control and Prevention (CDC) si pe cei ai Scolii londoneze de Igiena si Medicina Tropicala.
De ce se numeste virusul Ebola?
Numele virusului dateaza din 1976, cand a fost descoperit in Congo. Virusul este numit dupa numele raului din acea zona, “Ebola River”.
Exista vaccin sau tratament pentru virusul Ebola?
Pana in prezent nu exista vaccin sau tratament omologat. Tot ce pot sa faca medicii pentru a ajuta un bolnav infectat cu virusul Ebola este sa-i monitorizeze starea de sanatate: tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia, si sa se asigure ca este hidratat suficient.
Cum reusesc sa se vindece bolnavii daca nu exista tratament?
Organsimul infectat cu un virus incepe sa dezvolte anticorpi care sa il ajute sa lupte impotriva infectiei. Persoanele care reusesc sa se recupereze dupa infectia cu virusul Ebola au produs suficienti anticorpi cat sa neutralizeze virusul.
Daca ai o rana deschisa sau o leziune, poti sa iei virusul Ebola?
Virusul Ebola se transmite prin contactul direct cu sangele sau lichidele biologice ale persoanei infectate. Virusul poate patrunde in organism si prin ochi sau gura daca aceste parti ale corpului intra in contact cu lichide infectate ale bolnavului. De aceea, personalul medical care trateaza bolnavii de Ebola sunt acoperiti in totalitate cu echipament de protectie.
Virusul se poate raspandi si prin transpiratia persoanei infectate.
Cum afecteaza virusul organismul?
Virusul actioneaza sistematic. Afecteaza pe rand organele corpului, provocand hemoragie interna.
Cum sunt transportati bolnavii din Africa?
Persoanele care au fost transportate in SUA au fost izolate in echipamente speciale, transportate in avioane echipate cu medicamente care sa le controleze starea de sanatate. Dupa aterizare, pacientii au fost transportati cu o ambulanta speciala la spitalul Emory University Hospital unde exista o unitate creata anume pentru izolarea pacientilor care sufera de o boala infectioasa.
De ce boala se raspandeste atata de repede in Africa?
Lipsa personalului medical dar si a echipamentelor de protectie face ca virusul sa afecteze tot mai multe persoane. Faptul ca oamenii pot circula intre granite, intre Guineea, Sierra Leone si Liberia face ca riscul imbolnavirii sa fie si mai mare.