Scopul principal al tratamentului este acela de a scadea valorile tensiunii arteriale pentru a preveni aparitia de complicatii cardiovasculare.
Concret, odata diagnosticata boala, tratamentul hipertensiunii este obligatoriu. Si este un tratament de lunga durata.
Intrucat la producerea acestor evenimente contribuie si alti factori, trebuie sa stiti ca tratamentul anti-hipertensiv se efectueaza concomitent cu tratamentul care vizeaza si factorii de risc asociati.
TA va trebui redusa sub 140/90 mmHg.
In diabetul zaharat se recomanda chiar valori
La varstnici, in special la cei peste 80 de ani, tinta terapeutica este reprezentata de valori <150/90 mmHg.
Tratamentul se va continua toata viata intrucat, dupa opri- rea tratamentului, TA reincepe sa creasca. In pofida unui arsenal terapeutic numeros si eficient, inclusiv pe piata de medicamente din tara noastra, numai o patrime din pacientii hipertensivi au valorile de tensiune arteriala aduse in limite normale sub tratament.
Acest fapt are consecinte grave deoarece HTA necontrolata terapeutic ramane principala cauza de mortalitate prin accident vascular cerebral, care are o rata foarte mare in tara noastra.
Respectarea unui stil de viata sanatos este la fel de importanta ca si tratamentul medicamentos.
Modificarea stilului de viata
Masurile legate de stilul de viata sunt recomandate tuturor bolnavilor cu hi- pertensiune arteriala. Aceste masuri fac parte integranta din tratamentul hipertensiunii arteriale, contribuind esential la scaderea tensiunii arteriale.
- Oprirea fumatului
Dupa fumatul unei tigari, TA si frecventa cardiaca cresc – fenomen ce dureaza si dupa terminarea tigarii.
Fumatul contribuie si la producerea altor imbolnaviri grave, cum ar fi: angina pectorala, infarctul miocardic, boala arterelor periferice, cancerul pulmonar etc. Sfatul nostru este de a opri fumatul complet si definitiv!
- Reducerea aportului de sare
In mod normal, avem nevoie de un consum zilnic de sare de 3,5-5 g.
In tara noastra, in mod frecvent, o persoana consuma zilnic peste 20 g de sare.
Restrictia de sare nu este greu de realizat, iar efectul scaderii TA prin reducerea aportului de sodiu este dovedit.
In plus, aportul crescut de sare poate sta la baza HTA rezistente la tratament. Evitati alimentele foarte sarate sau procesate care contin multa sare. Nu adaugati sare la masa!
- Cresterea consumului de fructe si legume are multe efecte pozitive
Contribuie la mentinerea si cresterea echilibrului imunitar si favorizeaza efectul hipotensiv al medicamentelor.
- Reducerea greutatii
Greutatea corporala este direct asociata cu hipertensiunea arteriala. Subiectii obezi au adesea si cresteri ale glicemiei (diabet zaharat) si ale grasimilor in sange. Aceasta categorie de bolnavi face mai frecvent boli cardio- vasculare. Reducerea greutatii contribuie la scaderea TA si are efect favorabil asupra aparatului cardiovascular. Scaderea in greutate re- duce si aparitia de apnee in somn (pauze de respiratie in timpul somnului), fenomen ce predispune la complicatii cardiovasculare, inclusiv la moarte subita.
- Efortul fizic
Sedentarismul favorizeaza, printre alte efecte negative, cresterea TA si obezitatea. Sunt dovezi stiintifice ce arata efectele favorizante ale antrenamentului fizic la bolnavii hipertensivi, prin scaderea TA, scaderea lipidelor, reducerea glicemiei.
Se recomanda efort fizic moderat, efectuat zilnic sau cel putin la 2 zile (minimum 4 zile pe saptamana), cu o durata medie de efort de 30 de minute. Tipul de efort este cel potrivit pentru fiecare bolnav in parte.
Cel mai usor de efectuat (nu presupune conditii speciale si nici cheltuieli suplimentare) este mersul pe jos in aer liber, intr-un ritm mai alert, pe o distanta de 2-3 km/zi.
- Consumul de alcool
Intre consumul exagerat de alcool si producerea HTA este o relatie lineara.
Consumul usor sau moderat de alcool (250-350 ml de vin pe zi) nu este contra- indicat pentru aparatul cardiovascular. Consumul exagerat de alcool (peste 400-500 ml de vin pe zi, peste 3 doze de bere, peste 200 ml bauturi tari) favorizeaza net cresterea TA si aparitia de boli cardiovasculare, in special, a accidentului vascular cerebral.
Este foarte important sa se realizeze in randul copiilor o educatie adecvata pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, atat in mediul familial, cat si in cel scolar, prin ore de dirigentie cu tematica dedicata, activitati fizice in aer liber etc.
In felul acesta se poate realiza prevenirea eficienta a bolilor cardiovasculare, inclusiv a hipertensiunii arteriale.
Tratament hipertensiune:
Tratamentul medicamentos trebuie inceput imediat daca:
-tensiunea arteriala este mai mare de 180/100 mmHg;
-tensiunea arteriala este persistent crescuta la valori de peste 160/100 mmHg;
-tensiunea arteriala este mai mare de 140/190 mmHg si pacientul are diabet zaharat sau boala cardiaca sau boala renala asociate.
Tratamentul antihipertensiv nu asigura protectie decat daca te siunea arteriala este adusa la valorile tinta!
Nu intrerupeti tratamentul!
Exista zeci de produse antihipertensive disponibile pe piata romaneasca de medicamente.
Nu exista o superioritate dovedita a unei clase de medicamente in raport cu alta, atata timp cat se reuseste, prin tratament, atingerea valorilor tinta de tensiune arteriala!
Totusi, in functie de bolile asociate pe care le prezentati, medicul poate sa aleaga anumite medicamente care, pe langa scaderea tensiunii arteriale, s-au dovedit potrivite si in alte scopuri terapeutice.
Este bine sa nu comparati tratamentul dumneavoastra cu al cunoscutilor care primesc si ei antihipertensive, deoarece situatia in care va aflati dumneavoastra poate fi diferita de a lor.
Este foarte posibil ca medicul dumneavoastra sa aleaga, de la inceput, doua medicamente antihipertensive pentru tratarea dumneavoastra. Astazi se prefera asocierea a doua antihipertensive din clase diferite in doze mai mici. Daca nu se ajunge la valorile tinta, se pot asocia trei sau mai multe clase de antihipertensive.
Pana la stabilirea tipului de medicamente si a dozelor la care raspundeti in mod optim, sunt necesare controale repetate si, uneori, schimbari in schema terapeutica.
Aceasta etapa trebuie parcursa cu rabdare atat de catre medic, cat si de catre pacient.
In prezent, clasele de medicamente recomandate in tratamentul uzual al HTA sunt: diureticele, inhibitorii de enzima de conversie, antagonistii de receptori de angiotensina II, blocantele canalelor de calciu, beta-blocantele.
- Diureticele
In functie de modul lor de actiune, diureticele sunt impartite in trei categorii: tiazidice, de ansa si econo- misitoare de potasiu.
Toate au drept efect principal eliminarea sodiului si apei din organism prin urina si scaderea tensiunii arteriale. In tratamentul hipertensiunii arteriale, cele mai indicate sunt diureticele tiazidice care nu au efect brutal si produc asociat si vasodilatatie.
Ele sunt contraindicate la pacientii cu guta. In timpul tratamentului cu produse din aceasta clasa trebuie efectuate verificari periodice ale con- centratiei de potasiu in sange si ale glicemiei.
- Inhibitorii enzimei de conversie
Produsele din aceasta clasa au indicatii de administrare pentru o multitudine de alte conditii patologice din cardiologie, astfel incat reprezinta tra- tamentul uzual al pacientilor. Dintre efectele secundare mentionam tusea iritativa si disfunctia renala.
- Blocantii receptorilor de angiotensina II (numiti si sartani).
Au indicatii si efecte secundare asemanatoare cu inhibitorii de enzima de conversie, dar nu provoaca tuse iritativa.
- Beta-blocantele
Aceste medicamente, alaturi de diureti- cele tiazidice, sunt folosite de mult timp in tratamentul hipertensiunii arteriale. Ele blocheaza actiunea sistemului nervos simpatic asupra inimii.
Sunt contraindicate la pacientii cu astm bronsic, la cei cu boala arteriala periferica, daca aceasta este intr-un stadiu critic sau la cei cu anumite tulburari de ritm cardiac manifestate printr-un ritm rar al batailor cardiace.
Trebuie sa fiti atenti la o scadere prea accentuata a frecventei cardiace (sub 50 batai/minut).
- Blocantele canalelor de calciu (antagonistii de calciu)
Actioneaza prin relaxarea muschilor din peretele vascular si, in consecinta, vasodilatatie. In unele cazuri produc edeme, dureri de cap si inrosirea accentuata a pielii la nivelul fetei.
- Alte clase de antihipertensive, cum ar fi alfa-blocantele sau antihipertensivele cu actiune centrala
Sunt considerate, in prezent, medicamente de rezerva, recomandate in forme greu tratabile de hipertensiune arteriala.
Medicatia antihipertensiva poate sa va produca o serie de reactii adverse: dureri de cap, ameteli, tulburari de echilibru, de concentrare si de vedere.
Este foarte important ca aceasta etapa de tratament sa fie depasita si sa nu renuntati la tratamentul antihipertensiv. Organismul se va obisnui cu noile valori ale tensiunii arteriale.
Alte simptome neplacute trebuie aduse la cunostinta medicului dumneavoastra, ele nefiind obligatoriu efectul tratamentului antihipertensiv. Daca urmeaza tratamentul, pacientul hipertensiv va fi protejat de viitoare evenimente cardiovasculare.
Tratament naturist hipertensiune
Exista o multime de tratamente naturiste, insa medicii spun ca ceaiurile si tincturile pe baza de plante, deocamdata nu se cunosc foarte multe date referitoare la modul in care fitoterapia poate influenta benefic tensiunea arteriala. De aceea specialistii sunt rezervati in a le recomanda ca antihipertensive sigure.
Etichete: tratament naturist hipertensiune, tratament hipertensiune, hipertensiune arteriala tratament
Frumos articol! Clar si la obiect! Si pe intelesul oricui! Multumim pentru el! Asa,da!