In perioada 2013 – 2014 a fost inregistrat un numar de cazuri de gripa peste media normala, conform datelor furnizate de Centers fo Disease Control and Prevention (CDC). Cazurile de gripa inregistrate au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate si morbiditate. Doar in Statele Unite, virusul gripei a cauzat peste trei milioane de zile de spitalizare si peste 31 de milioane de vizite la medic ale persoanelor afectate de gripa.
Vaccinarea impotriva gripei ar putea salva mii de vieti anual
In urma unei analize a impactului vaccinarii impotriva gripei la nivelul Uniunii Europene s-a aratat ca, daca ar fi vaccinate toate persoanele cu risc, numarul de vizite medicale ale persoanelor afectate de gripa ar putea fi redus cu doua milioane pe an, iar zilele de spitalizare ar fi mai putine cu 800.000.
In total, 68.000 de decese asociate cazurilor de gripa ar putea fi prevenite anual.
Aproximativ 50% dintre copii si adolescenti au facut vaccinul antigripal
Chiar daca specialistii de la CDC recomanda vaccinarea antigripala a tuturor copiilor cu varsta minima de sase luni si a adultilor, in perioada 2011-2012 doar 56,7% dintre copii si adolescenti au fost vaccinati antigripal, conform datelor aceluiasi centru.
Si in cazul adultilor, acoperirea vaccinala a fost scazuta. Conform datelor CDC, doar 38,3% dintre adulti s-au vaccinat antigripal.
Ce persoane au un risc crescut de complicatii in gripa
Copiii sub varsta de doi ani, femeile insarcinate si persoanele peste varsta de 65 de ani au riscul cel mai mare de a face complicatii in cazul imbolnavirii cu gripa.
Au un risc crescut de complicatii in gripa si persoanele care sufera de afectiuni cronice ale inimii, plamanilor si rinichilor.
Bolnavii de diabet sunt si ei expusi unor riscuri mai mari daca se imbolnavesc cu gripa.