Activitatea fizica regulata influenteaza nu doar starea de sanatate a copiilor, ci si starea lor de spirit si chiar rezultatele scolare. Din pacate insa, Romania se situeaza la capatul clasamentului atunci cand vine vorba de activitati fizice. 60% dintre romani nu practica nici un sport si nu fac nici un fel de miscare fizica, conform raportului “Special Eurobarometer. Sport and physical activity” publicat in 2014. Odata cu inaintarea in varsta, atat femeile cat si barbatii fac tot mai putina miscare fizica. O familie in care parintii nu pun accentul pe importanta activitatii fizice pentru sanatate nu-si va incuraja nici copiii sa practice sport.
Copiii trebuie sa faca 60 de minute de activitate fizica zilnic
Specialistii atrag atentia ca un copil care nu face activitati fizice va avea un risc mult mai mare de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer la san, afectiuni ale sistemului articular.
Conform raportului “Health at a Glance: Europe 2012”, un copil trebuie sa faca cel putin 60 de minute zilnic activitate fizica moderata spre intensa.
Rata scazuta a copiilor care fac activitate fizica regulat depinde in mare masura de facilitatile la scoala, de afectiunile de care sufera copiii dar si de numarul de ore de sport care sunt in programa scolara.
Doar 30% dintre copii fac exercitii fizice cel putin 60 de minute zilnic
Conform aceluiasi raport, la varsta de 11 ani, doar 30% dintre copii fac suficienta miscare fizica, in tari precum Austria, Irlanda sau Spania.
Cu inaintarea in varsta scade timpul acordat activitatilor fizice de vreme ce la 15 ani doar 20% dintre copii fac activitati fizice cel putin 60 de minute zilnic.
Copiii din Italia, Franta si Danemarca fac foarte putina miscare fizica, aceste tari situandu-se la capatul clasamentului in privinta activitatilor fizice.
Copiii intre 11 si 15 ani fac foarte putine activitati fizice
Statisticile arata o scadere dramatica a numarului de copii care, dupa varsta de 11 ani, nu mai fac activitate fizica.
In Romania, 60% dintre copiii cu varsta intre 11 si 15 ani fac tot mai putine activitati fizice.
Specialistii considera ca dupa 11 ani copiii nu se mai joaca atat de mult in aer liber, activitati care le asigurau necesarul de miscare fizica recomandat de medici.
Dupa 15 ani, copiii revin la o activitate fizica regulata daca incep sa faca un sport.
Doar 62% dintre europeni fac miscare fizica pentru a-si imbunatati sau mentine starea de sanatate, in timp ce 30% practica un sport sau fac diferite activitati doar pentru a-si petrece timpul liber.