Comunicarea cu o persoana care a trecut printr-o trauma poate sa fie foarte dificila. Chiar daca vrei sa oferi suportul total, dorinta se dovedeste a fi imposibila uneori deoarece te poti intalni cu refuzul persoanei de a comunica. In acelasi timp, pasii gresiti in abordarea unei persoane care a suferit o trauma pot sa transforme intentia de comunica si de sprijin intr-un esec.
Cum sa actionam in beneficiul victimei unei traume
Cinci pasi simpli de urmat sunt precizati de marturisirile unei mame care s-a confruntat cu o situatie similara fata de fiica sa, marturisire publicata in The New York Times.
Fii prezent: Chiar daca aveti impresia ca persoana apropiata are nevoie de spatiu pentru a se recupera, nu este intotdeauna asa. Oamenii au nevoie de sprijin si de siguranta ca nu sunt singuri in suferinta lor. Lipsa prietenilor apropiati care sa fie acolo poate sa creeze disconfort psihologic, teama de a infrunta totul de unul singur si chiar dezamagire.
Nu compara situatiile: Nu compara situatia tragica a victimei cu o alta similara. Fiecare suferinta e unica in felul ei. Fiecare poveste a unei traume trebuie ascultata cu atentie si cu subiectivitate.
Aratati sprijinul: Comunicarea nonverbala sau simpla prezenta nu sunt intotdeauna indeajuns. Mici gesturi precum aducerea pranzului, a unui lucru pe care persoana apropiata il doreste poate sa ridice moralul si sa accentueze increderea de care este nevoie.
Nu spune “Vei trece peste asta”: Nu exista recuperare totala. Fiecare trauma lasa un gol in oricine dintre noi. Astfel, o asemenea fraza nu este o forma de incurajare si poate crea chiar frustrare si credinta ca nu intelegi in totalitate trauma prin care a trecut.
Nu incerca sa gasesti un sens in ce s-a intamplat: Sa spui ca totul are o explicatie sau un sens in lumea aceasta nu este o solutie.
Nu a intelege dincolo de limitele umane, nici de a construi ceva ce a fost daramat este nevoie. Ci doar de a sti “arta prezentei”, sa fii acolo, un sprijin si sa lasi persoana sa-si planga si sa-si inteleaga singura suferinta.