5 pasi esentiali in alimentatia copiilor

alimentatia-la-copiiO alimentatie sanatoasa este esentiala pentru dezvoltarea corecta a copiilor. Limitarea produselor cu adaosuri de zahar si grasime, si incurajarea consumului de fructe si legume trebuie realizate inca de la varste mici. In acest sens, parintii trebuie sa urmeze o serie de pasi importanti pentru formarea unor obiceiuri corecte alimentare la copii.

Parintii controleaza ce anume consuma copiii

Pentru a va asigura ca in casa se consuma alimente sanatoase, prin urmare si copiii urmeaza un stil sanatos, trebuie sa aveti in casa doar necesarul de alimente sanatoase. In felul acesta, copilul va avea acces doar la produse bogate in nutrienti si vitamine.

Dorinta lor de a manca intre mese produse de patiserie sau dulciuri nu ar trebui exclusa total, pentru ca acestia sa nu se simta presati de noul stil alimentar. Aceste produse insa trebuie reduse din nutritia zilnica.

Copiii trebuie sa aleaga ce si cat mananca la masa

Pentru a le crea copiilor o anumita independenta si credinta ca ei pot alege ce mananca, este important sa le oferim o arie larga de alimente sanatoase la o masa din care ei sa opteze.

Nu trebuie obligati sa termine tot din farfurie

In acelasi timp, un copil nu trebuie obligat sa manance dupa ce acesta spune ca s-a saturat. Spcialistii considera ca, in acest fel, copiii pot sa diferentieze cerintele corpului cand acestuia ii este foame sau s-a saturat.

Mai tarziu, acest proces il va ajuta sa evite obezitatea din cauza alimentatiei in exces.

Copilul trebuie convins de mai multe ori

In cazul in care un copil refuza un anumit fel de mancare prima data, parintii nu trebuie sa renunte in a-l oferi. Se recomanda incercari ulterioare sub alte forme de pregatire a alimentului in cauza.

Reducerea bauturilor carbogazoase

Chiar daca se afla in topul preferintelor copiilor, sucurile dulci, bauturile carbogazoase in genere trebuie eliminate din obiceiurile alimentare ale copiilor.

Parintii trebuie sa stie ca laptele si apa sunt cele mai sanatoase bauturi pentru copiii lor. Sucul 100% natural este acceptat in alimentatia copiilor, insa nu in cantitati mari.

 

Mancarea nu este o rasplata

Specialistii considera ca parintii nu trebuie sa foloseasca mancarea pentru a rasplati sau “premia” copiii atunci cand acestia sunt cuminti sau au rezultate bune la scoala.

Exista riscul ca, mai tarziu, copiii sa asocieze mancarea cu situatiile de stres sau cu alte emotii. Dragostea si suportul parintilor trebuie aratat prin imbratisari si cuvinte, si nu prin rasplata de ordin culinar.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.