Odata cu inaintea in varsta are loc aparitia ridurilor ca urmare a degradarii fibrelor de colagen si elastina, proces care slabeste structura de sustinere a pielii.
Mediciul dermatolog Laurentiu Vladau spune ca, din fericire, aceste efecte pot fi intarziate prin evitarea unor obiceiuri daunatoare, care ar putea accelera procesul natural de imbatranire a pielii.
1. Consumul de alimente cu un grad ridicat de procesare
Mesele bogate in alimente inflamatorii – paine alba, carne rosie, bauturi carbogazoase, deserturi sau alimente procesate – pot accelera imbatranirea pielii. Un efect benefic il va avea, insa, o dieta bogata in acizi grasi omega-3, antioxidanti, fibre, Vitamine A, C si E, precum si o buna hidratare.
„Legatura dintre zahar si cresterea in greutate sau zahar si aparitia cariilor este bine cunoscuta, dar mai putin cunoscute sunt efectele consumului de zahar si grasimi in exces asupra pielii. Zaharul provoaca modificari hormonale similare celor care au loc atunci cand suntem supusi unui nivel ridicat de stres, ceea ce afecteaza fibrele de colagen si elastina”, a precizat Dr. Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
2. Fumatul
Fumatul este, cu siguranta, unul dintre obiceiurile care provoaca cele mai vizibile leziuni ale pielii: lasarea pleoapele, aparitia cearcanelor, precum si a ridurilor din jurul ochilor si buzelor.
„Fumatul deterioreaza piele pe doua planuri: pe de o parte, nicotina din tigari determina restrangerea vaselor de sange, in special la nivelul pielii, ceea ce restrictioneaza fluxul de oxigen si nutrienti catre straturile exterioare ale dermului si, pe de alta parte, fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice, multe dintre ele afectand colagenul si elastina”, a mai precizat mediul dermatolog.
3. Consumul de alcool
Consumul de alcool frecvent si in exces (mai mult de 5 pahare pe saptamana) va grabi procesul de imbatranire a pielii.
„Alcoolul nu contine substante nutritive si, in plus, are un efect negativ asupra vitaminei A, un antioxidant important responsabil pentru regenerarea celulara”, explica specialistul de la Clinica Hebra Dermatologie.
4. Lipsa somnului
Persoanele care sufera de insomnie sau cele care au un somn nelinistit, de obicei prezinta mai multe riduri in zona din jurul ochilor decat cele care au parte de un somn odihnitor de minim sase ore pe noapte.
Pe langa odihna, la fel de importanta este si pozitia in care dormim: aceasta trebuie sa fie cat mai linistita si confortabila, de preferat intins pe spate – pentru a preveni durerile de spate si gat, dar si aparitia ridurilor faciale.
5. Consumul de cafea
O veste proasta pentru bautorii de cafea! Aceasta bautura poate accelera imbatranirea prematura a pielii atunci cand este consumata in exces. Cafeaua creste nivelul cortizolului din organism si are si efect diuretic.
Etichete: cauze aparatie riduri, riduri in jurul ochilor, cum sa scap de riduri, remedii riduri