Cu totii asteptam zilele de vara pentru a pleca in vacanta. Cu siguranta, nu uitam sa punem in bagaje si cateva medicamente pentru eventualele imbolnaviri. Fie ca ne temem de toxiinfectii alimentare, de probleme respiratorii sau de insolatii din cauza temperaturilor ridicate, riscurile de a ne imbolnavi in vacante nu intarzie sa apara. Reprezentantii Societatii Spaniole a Medicilor Generalisti si a Medicilor de Familie explica pentru elpais.com de ce riscurile de a ne imbolnavi cresc in vacanta.
Reducerea nivelului unor hormoni ne expune anumitor afectiuni
Medicii explica faptul ca o activitate normala de-a lungul anului la serviciu dar si acasa presupune, la unele intervale, niveluri ridicate de cortizol, hormonul stresului, si de adrenalina.
Un nivel ridicat al cortizolului are efecte antiinflamatorii, iar adrenalina stimuleaza sistemul imunitar.
Atat adrenalina cat si cortizonul ne ajuta sa luptam zi de zi si sa ne indeplinim toate sarcinile la locul de munca si acasa.
Odata ce plecam in vacanta si suntem mult mai relaxati, nivelul de cortizol scade, ceea ce scade si puterea organismului de a lupta impotriva unor afectiuni.
Schimbarea orasului sau tarii poate aduce dupa sine disconfort si riscuri pentru sanatate
Modificarea fusului orar, a stilului de viata zilnic, a obiceiurilor alimentare poate aduce dupa sine si schimbari in starea noastra de sanatate.
Anxietatea si depresia ne pot afecta in vacanta
Nu toate persoanele reactioneaza pozitiv la schimbarea locului in care traiesc si a obiceiurilor zilnice, chiar si pentru o perioada scurta de timp.
Tulburarile emotionale sunt principalele consecinte pe care le mentioneaza medicii, care aduc dupa sine stari de anxietate sau depresie.
Afectiunile in vacanta ne afecteaza emotional la un nivel mai ridicat
O durere de cap sau de stomac sunt simptome care ne ingrijoreaza teribil atunci cand suntem departe de casa.
Orice simptom, oricat de nesemnificativ ar fi, se transforma intr-o adevarata stare de alerta atunci cand suntem in vacanta. De aceea, multe persoane ajung la medic in calatorii chiar daca nu au o afectiune care poate fi diagnosticata, insa starea psihica le amplifica starea fizica.
In vacantele de vara, anumite afectiuni sunt mai frecvente
Temperaturile ridicate cresc riscul insolatiilor, arsurilor pe piele, tulburarilor digestive, intepaturilor de insecte.
Prin urmare, suntem mult mai expusi in vacanta acestor afectiuni si riscam sa ne intoarcem direct la medic din vacanta.