Multi oameni pretind ca se pricep in a se trata singuri chiar fara sa intrebe medicul, dezvoltand astfel teorii si mituri diverse si din cele mai ciudate. Specialistii ii contrazic, insa, iar asta pe buna dreptate, in baza unor pareri si studii bine argumentate.
Teorii si mituri neadevarate
Teorii si mituri care mai de care despre sanatate s-au tot emis de cand lumea, insa multe dintre ele nu au la baza o parere medicala avizata.
Medicii si specialistii in cercetare medicala contrazic mereu aceste idei din popor, dar chiar si asa, odata ce un obicei se implementeaza in mentalitatea traditionala, cu greu se mai pot schimba parerile deja formate.
Iata 5 mituri distruse de oamenii de stiinta despre care cei mai multi romani cred ca sunt adevarate.
1. Raceala apare doar iarna si la temperaturi scazute
Aceasta afirmatie este gresita, iar medicii o spun mereu. Putini oameni inteleg exact ce inseamna stare de hipotermie si astfel este asociata in mod eronat cu iarna si frigul.
Specialistii spun ca afectiunea poate sa apara si atunci cand corpul nostru este expus unei temperaturi mai mici de 35 de grade, lucru care se poate intampla chiar si vara.
2. Ulcerul este cauzat de stres
Stresul este unul din factorii care pot duce indirect la aparitia ulcerului, dar nu este cauza principala.
Cercetarile multiple in domeniu ne sugereaza ca bacteriile daunatoare de la nivelul stomacului ar fi de vina pentru simptomele ulcerului sau ale gastritei si nu vreun factor extern.
Medicii spun ca bacteria Helicobacter pylori slabeste mucoasa stomacului si creste riscul ca acidul gastric sa atace astfel mucoasa stomacala.
3. Efortul fizic poate duce la atac de cord
Acesta este unul din cele mai impamantanite mituri in mentalitatea traditionala. S-a implementat astfel idea ca reducerea activitatii fizice scade riscul unui infarct. Gresit din nou, spun medicii!
Specialistii ne contrazic si spun ca din contra, un ritm de viata sedentar poate fi o cauza a atacului de cord.
Exercitiile fizice si o activitate sportiva regulata sunt obiceiuri care ajuta la mentinerea sanatatii inimii si nu numai.
4. Purtarea sutienelor prea stramte duce la aparitia cancerului de san
Se tot vehiculeaza un mit aparut acum cativa ani si care spune ca femeile care obisnuiesc sa poarte sutiene mai stramte, pot face cancer la san. Aceasta idee a aparut consideradu-se ca presiunea constanta asupra sanilor din cauza articolului de lenjerie, este un factor care duce la aparitia bolii.
Parerile avizate in domeniu spun insa ca la acest moment, cel putin, nu exista nicio dovada care sa ateste vreo legatura de cauzalitate intre purtarea sutienelor stramte si afectarea tesutului mamar.
5. Exercitiile de intindere (stretching) sunt obligatorii inainte de orice antrenament fizic
De mult timp se considera ca a face stretching inainte de antrenament este ceva necesar pentru pregatirea corpului. Cercetarile noi in domeniu spun insa altceva.
Oamenii de stiinta au descoperit ca stretching-ul inainte de a face jogging, spre exemplu, scade eficienta activitatii sportive propriu-zise. Ei sfatuiesc ca inceputul fiecarei runde de alergare, ritmul sa fie unul lent, urmand ca mai apoi sa fie crescut, dupa incalzirea corpului.