Cremele impotriva soarelui ajuta la protejarea de razele ultraviolete, care pot duce la o îmbatranire prematura a pielii sau chiar la cancer. Ele trebuie alese cu multa grija, altfel putand face mai mult rau decat bine, scrie 7sur7.be. Un studiu realizat de cercetatori australieni a demonstrat ca o crema solara protejeaza impotriva razelor UV ale soarelui cat si ca aplicată zilnic incetineste imbatranirea tenului. Femeile care isi dau in fiecare zi cu astfel de crema au o piele mai tanara si mai sanatoasa.
Crema de protectie solara nu se aplica numai dimineata
Cel mai frecvent, utilizatorii cremelor de protectie solara fac o greseala de baza: aplica crema de protectie o singura data dimineata. La expunerea la soare, este bine ca operatiunea sa se repete in medie din doua in două ore. La contactul cu apa sau la transpiratie, efectul agenţilor activi din lotiune trece mai repede, asa incat se recomanda repetarea operatiunii.
Intre orele 12 si 16 aplicarea cremei de protectie solara nu este suficienta
Pentru un efect de protectie cat mai ridicat este recomandat ca in orele cu radiatie intensa (între 12h00 si 16h00) sa se foloseasca palarie si ochelari de soare, alaturi de lotiunea anti-solara, care blocheaza o parte din razele UV (circa 96%).
Rezistent la apa nu inseamna ca nu mai trebuie aplicata crema dupa intrarea in mare sau piscina
Oamenii au in general prea multa incredere in indicatia ‘rezistent la apa’. La mare sau la piscina, protectia solara rezistenta la apa este indispensabila, dar la iesirea din apa, gradul de protectie scade totusi, crema fiind eficienta intre 40 si 80 de minute.
Tineti cont de termenul de valabilitate al cremelor de soare
De obicei crema de protectie impotriva razelor solare se foloseste de la un sezon la altul, dar valabilitatea este primordiala pentru o protecţie optima – un flacon deschis este mai sensibil la bacterii, conservantilor scazandu-le eficienta odata cu trecerea timpului.
Crema de protectie solara se foloseste si in zilele noroase
Majoritatea utilizatorilor de crema impotriva soarelui o folosesc doar in zilele insorite, dar cerul acoperit poate insela. Razele UVA pot traversa stratul de nori si reflecta in sticla, nisip sau apa. Se recomanda prin urmare folosirea cremei in fiecare zi.
Atentie la bebelusi. Daca mergeti cu ei la mare sau la munte este obligatoriu sa-i dati cu creme de protectie solara pe fata, dar si pe restul corpului daca este expus soarelui. Cel mai bine este sa intrebi medicul pediatru despre ce tip de crema de protectie solara se aplica pe fata, pe corp, mai ales in cazul celor mici.
Sursa stire: Agerpres