Chiar daca dieta noastra zilnica include alimente sanatoase, multe dintre acestea isi pot pierde proprietatile daca nu sunt gatite corespunzator, daca sunt congelate si consumate dupa o perioada de timp sau daca sunt gatite la cuptorul cu microunde la o temperatura ridicata.
Un aliment sanatos isi poate pierde din proprietati in cateva clipe
Specialistii de Harvard Medical School ne avertizeaza ca alimentele isi pierd din nutrienti odata cu congelarea lor sau incalzirea la microunde.
Incalzirea la microunde
Chiar daca pregatim o masa sanatoasa , odata ce o incalzim chiar si pentru cateva minute in cuptorul cu microunde incepe sa piarda din proprietatile benefice pentru sanatate, ne avertizeaza specialistii.
Congelarea fructelor
Fructele proaspete, odata congelate pentru a fi pastrate pentru mai mult timp, nu mai au aceleasi valori nutritive ca inainte de congelare. Pentru a nu pierde din proprietatile benefice, expertii ne recomanda sa le decongelam la cuptor si nu in apa.
Fierberea in apa
Conform specialistilor, legumele isi pierd din nutrienti si daca sunt gatite in apa. Broccoli, spre exemplu, pierde in apa nutrientul care ne poate feri de cancer. De aceea, specialistii ne recomanda sa folosim apa in care am fiert legumele pentru sosuri sau supe, pentru a profita de nutrientii pierduti in apa.
Conservarea legumelor in aburi
Legumele care sunt conservate in aburi isi pot pierde 25% din vitamina C, 10% din vitamina B dar si alte vitamine.
Fructele uscate
Chiar daca fructele uscate rezista mult mai mult decat cele proaspete, se considera ca procesul de uscare reduce nivelul unor vitamine, precum vitamina B. De asemenea, multe fructe uscate pe care le cumparam din comert pot sa aiba o cantitate foarte mare de zahar.
Specialistii ne avertizeaza si asupra pericolului pesticidelor care ne pot afecta considerabil sanatatea. Conform “President’s Cancer Panel”, fructele si legumele cu cel mai mare risc de a fi cultivate utilizandu-se pesticide sunt telina, piersici, spanac, salata verde, frunzele de kale, nectarine, struguri, cartofi, cirese.