5 forme de preparare prin care alimentele isi pierd nutrientii

preparare-alimenteChiar daca dieta noastra zilnica include alimente sanatoase, multe dintre acestea isi pot pierde proprietatile daca nu sunt gatite corespunzator, daca sunt congelate si consumate dupa o perioada de timp sau daca sunt gatite la cuptorul cu microunde la o temperatura ridicata.

Un aliment sanatos isi poate pierde din proprietati in cateva clipe

Specialistii de Harvard Medical School ne avertizeaza ca alimentele isi pierd din nutrienti odata cu congelarea lor sau incalzirea la microunde.

Incalzirea la microunde

Chiar daca pregatim o masa sanatoasa , odata ce o incalzim chiar si pentru cateva minute in cuptorul cu microunde incepe sa piarda din proprietatile benefice pentru sanatate, ne avertizeaza specialistii.

Congelarea fructelor

Fructele proaspete, odata congelate pentru a fi pastrate pentru mai mult timp, nu mai au aceleasi valori nutritive ca inainte de congelare. Pentru a nu pierde din proprietatile benefice, expertii ne recomanda sa le decongelam la cuptor si nu in apa.

Fierberea in apa

Conform specialistilor, legumele isi pierd din nutrienti si daca sunt gatite in apa. Broccoli, spre exemplu, pierde in apa nutrientul care ne poate feri de cancer. De aceea, specialistii ne recomanda sa folosim apa in care am fiert legumele pentru sosuri sau supe, pentru a profita de nutrientii pierduti in apa.

Conservarea legumelor in aburi

Legumele care sunt conservate in aburi isi pot pierde 25% din vitamina C, 10% din vitamina B dar si alte vitamine.

Fructele uscate

Chiar daca fructele uscate rezista mult mai mult decat cele proaspete, se considera ca procesul de uscare reduce nivelul unor vitamine, precum vitamina B. De asemenea, multe fructe uscate pe care le cumparam din comert pot sa aiba o cantitate foarte mare de zahar.

Specialistii ne avertizeaza si asupra pericolului pesticidelor care ne pot afecta considerabil sanatatea. Conform “President’s Cancer Panel”, fructele si legumele cu cel mai mare risc de a fi cultivate utilizandu-se pesticide sunt telina, piersici, spanac, salata verde, frunzele de kale, nectarine, struguri, cartofi, cirese.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.