Periajul dentar si preventia cariilor continua sa fie o problema majora in Romania. Un nou raport al Aliantei pentru un Viitor fara Carii arata ca 40% dintre copiii romani au carii. Specialistii avertizeaza ca lipsa unei igiene dentare poate sta la baza unor afectiuni precum afectiuni cardiace, afectiuni respiratorii si chiar diabet.
Cariile dentare reprezinta o problema de sanatate alarmanta
Specialistii considera ingrijorator numarul mare de copii care au carii dentare, avand in vedere ca o igiena dentara corecta poate sa previna aceste afectiuni.
Mai mult, copiii se confrunta si cu dureri cauzate de cariile dentare care le limiteaza in multe cazuri activitatile zilnice.
“In fapt, copiii cu o stare de sanatate orala deficitara sunt de pana la 12 ori mai predispusi la restrictii de activitate, lipsa de concentrare la scoala, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si a relatiilor sociale. In Romania, procentul copiilor afectati de carie se ridica la 40%”, a precizat Dr. Georgios Tsakos, membru al comitetului de conducere al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii.
70% din populatia din mediul rural nu merge nici o data pe an la dentist
Statisticile din Romania ar trebui sa-i puna in alerta pe parinti in ceea ce priveste sanatatea orala a copiilor.
Daca un sfert dintre romani considera ca nu stiu cum sa previna cariile, 70% dintre persoqanele din mediul rural sau din cele cu un nivel de educatie mai scazut nu merg nici macar o data pe an la dentist.
Ce recomanda specialistii pentru reducerea riscului cariilor
Reducerea consumului de zahar este un pas important in preventia cariilor. Zaharul poate fi gasit atat in dulciurile clasice, cat si in bauturile carbogazoase, ceaiurile indulcite, painea alba sau alte alimente procesate.
Stabilirea unei rutine in igiena orala este esentiala in educarea copiilor. Acestia trebuie sa aiba un program bine stabilit cand trebuie sa se spele pe dinti. Parintii ar putea sa se spele pe dinti in acelasi timp cu copiii pentru a-i incuraja sa deprinda acest obicei.
Vizita regulata la medic este esentiala chiar si atunci cand copilul nu prezinta aparent nici o carie. Medicii pot sa intervina din timp asupra cariilor incipiente si sa previna astfel riscul pierderii dintilor.
Pentru a atrage atentia asupra importantei preventiei cariilor inca de la varstele fragede la nivel global, experti in sanatatea orala din opt tari europene, printre care si Romania, au semnat in luna iunie declaratia regionala de constituire a Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei Pentru un Viitor fara Carii.
Prin aceasta alianta, se doreste convingerea publicului si a autoritatilor asupra necesitatii implementarii masurilor de preventie in afectiunile stomatologice.