Chirugia estetica a devenit un “must” in ceea ce priveste medicina globala a ultimilor ani. Tot mai multi oameni, cu predilectie doamne si domnisoare, apeleaza la bisturiul chirurgului pentru a arata asa cum isi doresc. Statisticile arata ca doar anul trecut, la nivel mondial au fost realizate peste 23 de milioane de interventii de infrumusetare, in crestere cu aproape 8 milioane fata de anul 2011.
Aceste cifre si statistici au fost facut publice de curand de catre Societatea Internationala de Medicina Estetica.
Operatiile de lifting facial, liposuctiile sau cele de marire de sani sunt printre cele mai solicitate si realizate interventii medicale in ultimii ani, iar asta peste tot in lume.
Unii oameni sunt gata sa recurga cu orice pret la bisturiul esteticianului doar, doar vor arata asa cum au visat intotdeauna, iar altii fac acest lucru pentru a corecta defecte fizice care ii impiedica sa aiba o viata normala.
Dar, pentru ca este o ramura a medicinei in continua crestere si foarte solicitata, de-a lungul timpului s-au dezvoltat si tot felul de mituri vizavi de aceasta.
5 mituri despre chirugia estetica, distruse de unul din cei mai buni specialisti romani
Dr.Cristian Nitescu, unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi plasticieni din Romania, a realizat un top al celor mai comune cinci mituri despre chirurgia estetica pe care le contrazice cu argumente solide.
1. In chirurgia plastica este vorba numai de frumusete si capriciu –Fals
„Chirurgia plastica vizeaza cumulat rezultatele functionale si generale dupa interventiile chirurgicale, nu tine doar de partea estetica. Chirurgia estetica este doar o ramura a chirurgiei plastice, la fel cum este si microchirurgia reconstructiva. In plus, desi un pacient alege o interventie chirurgicala din motive de estetica, de multe ori decizia sa are la baza dorinta de a corecta zonele care nu pot fi modificate prin dieta, scadere in greutate sau proceduri nechirurgicale”, a explicat dr. Cristian Nitescu.
2. Doar persoanele foarte bogate apeleaza la interventii chirurgicale de infrumusetare – Fals
“Daca aceasta afirmatie ar fi fost adevarata, chirurgia estetica nu ar fi acum o specialitate cu adresabilitate crescuta in intreaga lume”, sustine dr. Cristian Nitescu.
El mai adauga ca de fapt, pacientii sunt oameni din toate categoriile sociale care recurg la interventii de acest fel pentru avea o viata personala si sociala normala.
3. Chirurgia estetica este numai pentru femei – Fals
Femeile apleaza in continuare cel mai des la aceste tipuri de operatii, dar de cativa ani incoace, si barbatii au inceput sa faca la fel, fiind tot mai atrasi de ideea de a-si modela corpului dupa propriile dorinte.
“Proceduri mai putin invazive cum ar fi tratamentele cu botox sau cu laser pot oferi barbatilor un ten proaspat, natural si mult mai tanar, la costuri relativ reduse. Aceste interventii, impreuna cu liposuctia si rinoplastia, sunt cele mai populare tratamente de chirurgie estetica in randul reprezentantilor sexului tare, sustine dr. Cristian Nitescu.
4. Chirurgia plastica nu lasa cicatrici, iar rezultatele dureaza pentru totdeauna – Fals
Desi chirurgii pot sa reduca foarte mult dimensiunile si cicatricile post-operatorii, din pacate, insa, orice tip de interventie lasa in urma anumite semne, care intradevar pot fi si inestetice.
In aceasta privinta, acelasi dr. Cristian Nitescu precizeaza ca durata acestora, dar si mentinerea rezultatelor, depinde de aspecte cum ar fi calitatea pielii pacientului, respectarea recomandarilor post-operatorii, starea generala de sanatate a fiecarei persoane, bagajul genetic, factori hormonali sau cei legati de pierderea ori cresterea in greutate.
5. Liposuctia este o metoda de a pierde in greutate – Fals
Liposuctia sau procedura de remodelare corporala este recomandata persoanelor care nu reusesc sa scape de grasimea depozitata in anumite zone dupa ce toate celelalte metode au dat gres.
Pacientii care recurg la acest tip de interventie sunt atat femei, cat si barbati nemultumiti de depozitele adipoase de pe abdomen, coapse, fese, brate sau gusa. Acestea sunt zone cu grasime greu de indepartat prin metode clasice, cum ar fi sportul sau dieta.