Anul trecut, unul din zece copii la nivel plan global, adica aproximativ 20 de milioane, nu au fost vaccinati impotriva unor boli care le pot pune viata in pericol, boli precum rujeola, difteria si tetanosul, transmite OMS.
„Vaccinurile sunt unul dintre cele mai importante instrumente pentru a preveni epidemii si a pastra omenirea in siguranta. Desi in ziua de azi cea mai mare parte dintre copii sunt vaccinati, mult prea multi sunt lasati in urma. In mod inacceptabil, deseori cei expusi celui mai ridicat grad de risc – cei saraci, marginalizati, din zonele de conflict sau fortati sa-si paraseasca domiciliul – nu primesc aceste vaccinuri”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform comunicatului OMS.
Potrivit sursei citate, daca acesti copii se imbolnavesc sunt in pericol de a suporta cele mai severe consecinte pentru sanatate si au cele mai mici sanse de a beneficia de tratamentul si asistenta care le-ar putea salva vietile.
Conform comunicatului, in 2018, cazurile de rujeola raportate la nivel global au fost aproape duble fata de 2017, ajungand la 350.000.
Ucraina se afla pe primul loc in lista tarilor cu cea mai mare rata de incidenta a rujeolei in 2018. Desi in prezent acest stat a reusit sa vaccineze peste 90% dintre copii, rata de imunizare a fost scazuta timp de mai multi ani, un mare numar de copii cu varsta mai mare si adulti fiind in pericol de a se imbolnavi.
De asemenea, Romania este pozitionata pe locul al zecelea in lista tarilor cu cea mai ridicata rata de incidenta a rujeolei in 2018.
Despre tara noastra se mai spune ca rata de imunizare cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei a fost de 90% in 2018, in comparatie cu 95% in 2010.
Etichete: vaccinare difterie, vaccinare rujeola, vaccinare tetanos, oms