2 milioane de romani au diabet zaharat, iar 3 milioane sufera de prediabet

manAproape 2 milioane de romani au diabet zaharat, in timp ce peste trei milioane de romani sufera de prediabet, conform rezultatelor Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). Cei mai multi diabetici se afla in sudul tarii, regiune urmata de Bucuresti-Ilfov.

In sudul tarii, cele mai multe persoane cu diabet zaharat

Statisticile arata un numar mare de persoane cu diabet zaharat in sudul tariii (13,39%), in regiunea Bucuresti-Ilfov (12,79%) si regiunea de nord-est (12,38%).

Cele mai putine cazuri de diabet zaharat au fost inregistrate in vestul si centrul tarii, 8,2%, respectiv 9,99%.

Peste 70% din cazurile de diabet sunt in evidenta medicilor de familie

In urma studiului, specialistii au ajuns la concluzia ca a crescut rata de diagnosticarea in diabetul zaharat, 79,31% dintre bolnavi fiind inregistrati la medicul de familie.

Tot mai multi romani sunt supraponderali si obezi

Rezultatele studiului au atras atentia asupra cresterii numarului de persoane supraponderale sau obeze cu mult peste estimarile anterioare, date care explica si prevalenta crescuta a cazurilor de diabet zaharat si de prediabet.

Peste 80% din populatia adulta a Romaniei prezinta anomalii ale lipidelor sanguine

Aproximativ 80% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 79 de ani se confrunta cu anomalii ale lipidelor sanguine, in timp ce 2,6 milioane de romani cu varsta intre 20 si 79 de ani sufera de hiperuricemie, sindrom caracterizat prin cresterea nivelului de acid uric din sange.

Studiul national PREDATORR a fost realizat pe un esantion de aproximativ 3000 de persoane de catre Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.