Hepatita afecteaza milioane de vieti la nivel global, cauzand decese ca urmare a infectiilor cronice ale ficatului. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hepatita cauzeaza 1,4 milioane de decese. In data de 28 iulie 2014 va fi marcata Ziua Internationala a Hepatitei.
La nivel mondial, 240 milioane de persoane au hepatita B
Conform datelor OMS, 780.000 de persoane mor in fiecare an din cauza infectiei cu virusului hepatitei B.
Specialistii atrag atentia ca hepatita B este o boala prevenibila prin vaccinare, vaccinul fiind disponibil inca din 1982.
Chiar daca 90% dintre adultii sanatosi care iau virusul hepatitei B se recupereaza complet in sase luni, exista persoane cu risc crescut de complicatii.
Aproximativ 90% dintre copiii infectati in primul an de viata si 50% dintre cei care iau virusul hepatitei B inainte de varsta de sase ani dezvolta mai tarziu infectii cronice.
Riscurile sunt foarte mari avand in vedere ca la varsta adulta 25% dintre aceste persoane isi pierd viata din cauza cirozei si cancerului de ficat.
150 milioane de persoane sufera de hepatita C
Din cauza instrumentelor medicale nesterilizate, a procedurilor nesigure in recoltarile de sange sau in donarea de organe, aproximativ 150 milioane de persoane la nivel global au hepatita C.
Dintre acestia, aproximativ 500.000 de persoane isi pierd viata. Persoanele cele mai expuse riscului infectarii sunt cele care iau droguri injectabile, care au trecut printr-o procedura medicala in care instrumentele medicale nu au fost sterilizate.
Copiii ale caror mame sunt infectate cu virusul hepatitei C, persoanele infectate cu HIV/SIDA sau cele care au tatuaje sau piercinguri au de asemenea un risc crescut de hepatita C.
Chiar daca nu exista pana in momentul de fata un vaccin impotriva hepatitei C, cercetarile in tratamentul acestei afectiuni continua.
20% dintre femeile insarcinate care au hepatita E isi pierd viata
Conform datelor OMS, in fiecare an sunt inregistrate 20 de milioane de cazuri de hepatita E. Virusul hepatitei E se transmite pe cale fecal-orala, prin apa contaminata.
Daca la copii boala poate fi asimptomatica, la adulti se manifesta prin dureri abdominale, greata, varsaturi, dureri articulare si febra.
In 2011, primul vaccin impotriva hepatitei E a fost inregistrat in China, vaccin care inca nu este disponibil la nivel mondial.
buna seara,
am si eu o curiozitate,pt a sti cum ne aparam: cat rezista virusii hepatici in exterior?de ex pe un plasture folosit.
citisem variante cu 7-10 zile pt b si 3-4 zile pt c, de aceea as vrea sa stiu si o opinie medicala. Va multumesc!
Am avut hepatita de tip A