Sforaitul sau somnul neodihnitor si oboseala in timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratorii grave cu multiple implicatii cardio-vasculare si metabolice.
Sloganul sub care se desfasoara Ziua Mondiala a Somnului in acest an este „WHEN SLEEP IS SOUND, HEALTH AND HAPPINESS ABOUND” si sublinieaza necesitatea constientizarii efectelor insomniei asupra calitatii vietii.
Un numar mare de accidentele morta de pe autostrazi, provocate de adormirea la volan au fost asociate cu tulburari ale somnului.
Persoanele care sufera de apnee in somn sunt de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate intr-un accident de masina din cauza oboselii.
Unul dintre subiectele dezbatute cu aceasta ocazie, Ziua Mondiala a Somnului din data de 13 martie, este Directiva Comisiei 2014/85/UE din data de 1 iulie 2014, care solicita includerea sindromului de apnee in somn de tip obstructiv pe lista patologiilor care necesita evaluarea la acordarea sau reinnoirea permisului de conducere, precum si felul in care Romania s-ar putea alinia la aceasta legislatie, in conditiile in care in tara noastra tratamentul acestei afectiuni nu se afla pe lista celor compensate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Apneea de somn reprezinta intreruperea respiratiei in timpul somnului.
Poate fi vorba de una sau mai multe pauze respiratorii si este caracterizata prin faptul ca nu exista miscari ale muschilor respiratorii.
Este o afectiune foarte grava, care poate pune in pericol viata si care este mult mai frecventa decat se credea initial.
Potrivit specialistilor, cei care au risc mai mare de a face apnee de somn sunt persoanele supraponderale, hipertensive, cei care sforaie zgomotos si cei care au anumite probleme la nivelul nasului, gatului sau altor parti ale cailor aeriene superioare.