Alaptarea bebelusilor timp de sase luni reduce cu pana la 47% riscul mamelor de a se imbolnavi de diabet, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA).
Acest studiu, prezentat drept unul dintre cele mai extinse pe aceasta tema, a fost realizat pe un grup de peste 1.200 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, dintre care 615 erau femei de culoare, intre 1985 si 2015, informeaza AFP.
„Am constatat o legatura foarte stransa intre durata alaptarii unui copil si reducerea riscului de a dezvolta diabet de tipul 2 si acest lucru a fost evidentiat dupa ce au fost luati in calcul toti factorii care predispun la aceasta maladie”, au precizat autorii studiului.
Aceste constatari sunt valabile pentru toate femeile, indiferent de originea lor etnica, marcand astfel o descoperire deosebit de importanta pentru femeile afro-americane, care prezinta un risc mai mare de diabet si isi alapteaza bebelusii pentru perioade mai scurte, relateaza si Agerpres.
[the_ad id=”14076″]Cercetatorii sunt de parere beneficiile alaptarii asupra sanatatii femeilor ar tine de hormonii care ar putea sa actioneze ca agenti protector.
„Rezultatele acestui studiu ar putea avea un impact asupra politicilor sociale, incurajand o prelungire a concediului de maternitate pentru a permite femeilor sa isi alapteze copiii mai mult timp si sa beneficieze pe deplin de aceste efecte pozitive asupra sanatatii”, afirma oamenii de stiinta conform surselor mentionate.
Studiile precedente au dezvaluit deja binefacerile pe care alaptarea le are asupra sanatatii nou-nascutilor si a mamelor, acestea din urma beneficiind inclusiv de un risc mai mic de cancer ovarian si de boli cardiovasculare.
Pentru copii, alaptarea are multiple beneficii pe termen lung asupra starii de sanatate.