Peste 800.000 de vieti ale copiilor din intreaga lume ar putea fi salvate in fiecare an daca femeile ar alapta cel putin pana la varsta de sase luni a copilului, si mai apoi alternand alaptarea cu alimentatia complementara pana la doi ani, conform specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Alaptarea materna este cea mai buna solutie pentru a asigura sanatatea copilului, pentru a-l feri de afectiuni asociate cu malnutritia.
10 motive esentiale pentru care o mama trebuie sa alapteze
1.Specialistii OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de sase luni. Dupa varsta de sase luni, cand trebuie introduse alimente solide, mama trebuie sa continue alaptarea ideal pana la varsta de doi ani. Alaptarea copilului trebuie facute la cererea nou-nascutului, ori de cate ori acesta o cere.
2.Laptele matern le asigura copiilor toti nutrientii de care au nevoie pentru o crestere sanatoasa. Datorita anticorpilor, ii apara pe copii de cele mai frecvente boli ale copilariei precum diaree sau pneumonie, doua cauze centrale in mortalitatea infantila la nivel global.
3.Alaptarea are de asemenea beneficii importante pentru mama. Alaptarea reduce riscul de cancer la san si de cancer ovarian si reduce riscul de obezitate.
4. Un copil alaptat in primele luni de viata are un risc mai scazut ca adult de a fi supraponderal sau obez. De asemenea, alaptarea scade riscul diabetului zaharat de tip II la varsta adulta. Este demonstrat ca un copil alaptat va obtine scoruri mai ridicate la testele de inteligenta decat un copil care nu a fost alaptat.
5.Laptele artificial nu contine anticorpii care se regasesc in laptele matern. In prepararea laptelui artificial, exista riscul folosirii apei insalubre, contaminate sau a biberoanelor nesterilizate.
6. O femeie infectata cu virusul HIV poate transmite virusul copilului prin alaptare, dar si in timpul sarcinii sau a nasterii.
7.Fiecare mama trebuie sa se adreseze unui medic si sa-i ceara sfaturi despre alaptare sau sa-si clarifice temerile pe care le are in legatura cu imposibilitatea alaptarii.
8. Mamele trebuie sa ceara sprijin si intelegere la locul de munca in cazul in care se intorc la serviciu foarte devreme si nu au timpul sau conditiile necesare pentru a alapta in continuare. Este foarte important sa gasiti alternativele necesare pentru a putea alapta pana la varsta de doi ani a copilului.
9. Atunci cand introduceti alimentatia solida nu trebuie sa renuntati sau sa reduceti alaptarea. Alimentele solide, pureul de legume spre exemplu, trebuie oferit cu lingurita si nu cu biberonul.
10.Informati-va despre alimentatia sanatoasa pe care trebuie sa o aiba orice mama in timpul sarcinii dar si a alaptarii pentru a asigura atata sanatatea copilului cat si a voastra.