Rubeola este o afectiune virala extrem de contagioasa, ce apare in mod special in timpul copilariei, insa exista si cazuri de persoane mature diagnosticate cu aceasta boala. Rubeola este cauzata de infectia cu virusul rubeolic, iar in cazul in care nu este tratata corespunzator in timp util, aceasta afectiune contagioasa poate manifesta complicatii severe.
Care sunt primele simptome ale rubeolei?
Virusul rubeolic este usor transmisibil, pe cale respiratorie, iar primele simptome ale bolii pot aparea chiar si dupa 8-12 zile de la contractarea bolii. In acest timp, purtatorul virusului este, de asemenea, contagios.
Simptomele timpurii ale rubeolei, care apar inainte de dezvoltarea iritatiei, sunt reprezentate de:
- Tuse
- Febra
- Iritatii ale ochilor insotite de lacrimare
- Lipsa poftei de mancare
- Nas rosu
- Stare de moleseala generalizata
- Inflamarea ganglionilor
Dupa 2-4 zile de la aparitia acestor prime simptome, rubeola se manifesta prin eruptie maculo-papuloasa, ce apare initial pe fata si se extinde ulterior catre restul corpului. Incepand cu a treia zi, eruptia incepe sa se amelioreze.
Este foarte important ca pacientii sa consulte medicul inca de la aparitia primelor semne de boala, astfel incat rubeola sa nu aiba timp sa dezvolte complicatii.
Ce informatii trebuie sa pregateasca bolnavul de rubeola pentru consult?
Parintii copiilor bolnavi de rubeola si restul pacientilor afectati de aceasta afectiune contagioasa trebuie sa acorde atentie urmatoarelor detalii legate de evolutia bolii:
- Cand au aparut primele simptome?
- Pacientul are istoric medical referitor la astfel de afectiuni?
- Cu cate persoane a intrat bolnavul in contact in ultimele zile?
- In cazul femeilor – pacienta este insarcinata sau alapteaza?
- In ce mediu isi desfasoara pacientul activitatea zilnica?
- Persoanele cu care a interactionat pacientul au fost imunizate impotriva virusului rubeolic?