Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, pachetul de servicii medicale de baza de care beneficiaza romanii asigurati la Sanatate, va suferi cateva modificari.
Nu este pacaleala, este Hotarare de Guvern. Incepand cu data de 1 aprilie, investigatii de inalta rezonanta precum CT buco-maxilo-facial nativ sau cu substanta de contrast, CT mastoida, CT sinusuri, CT hipofiza cu substanta de contrast, RMN sinusuri, colangiografia RMN, urmeaza sa fie incluse in pachetul standard de asigurari de sanatate.
Colangiografia RMN spre exemplu, este o metoda neinvaziva pentru investigarea cailor biliopancreatice, cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare.
Investigatia este indicata in evidentierea variantelor anatomice: pancreas – divisum sau ducte biliare aberante; in patologia malformativa a cailor biliare; in patologia litiazica; in pancreatite cronice hipertrofice; in obstructii biliare, etc.
Alte investigatii si analize incluse in pachetul de asigurat
Tot de la 1 aprilie 2015, urmatoarele examinari histopatologice si citologice vor fi cuprinse in pachetul de servicii medicale de baza: examen histopatologic procedura completa HE (unul-trei blocuri si patru-sase blocuri); examen histopatologic procedura completa HE si coloratii speciale (unul-trei blocuri si patru-sase blocuri), teste imunohistochimice, citodiagnostic sputa prin incluzii la parafina (unul-trei blocuri), examen citologic cervico-vaginal Babes-Papanicolau, citodiagnostic lichid de punctie.
Dispozitive medicale incluse in pachetul standard de la 1 aprilie 2015:
– proteza modulara cu manson de silicon care se acorda pentru amputatie, ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat si ca urmare a afectiunilor neoplazice la nivelul membrului inferior;
– nebulizatorul cu compresor care se acorda copiilor cu mucoviscidoza cu varsta pana la 18 ani;
– dispozitivul pentru acces venos central – camera implantabila cu cateter pentru administrarea chimioterapiei pe termen mediu si lung.
Dispozitive medicale excluse din pachetul standard de la 1 aprilie 2015:
– gambier cu scurtare si orteza Kramer Peroneal Spring (orteza peroniera);
– orteza hallux-valgus;
– dispozitivele pentru administrarea medicatiei si alimentatiei artificiale (furnizorii de dispozitive medicale care au incheiat contracte cu Casele de Asigurari de Sanatate nu au ofertat acest tip de dispozitive).
Modificari si in cazul serviciilor oferite de medicul de familie
Mai putine consultatii de monitorizare oferite de medicul de familie pe care Casa de Asigurari de Sanatate le deconteaza pentru pacientii cu una sau mai multe dintre bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor: riscul cardiovascular inalt, HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.
Dar, in continuare, medicii de familie vor oferi consultatii de monitorizare activa, prin plan de management integrat, pe baza de programare, pentru aceste boli.
Mai clar, medicii de familie vor oferi trei consultatii in loc de patru pentru evaluarea cazului nou-depistat, in primul trimestru dupa luarea in evidenta.
Astfel, medicul va efectua bilantul clinic initial al pacientului, care include screening-ul complicatiilor, va incepe si ajusta terapia optima pana la obtinerea raspunsului terapeutic preconizat, va educa pacientul, ii va recomanda investigatii paraclinice, va scrie bilet de trimitere pentru cazurile care necesita consultatii de specialitate sau care depasesc competenta sa, noteaza site-ul economica.net.
Dupa evaluarea initiala a pacientului cu HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva sau boala cronica de rinichi, o data la trei luni, acesta va fi monitorizat activ de catre medic prin doua consultatii programate , in loc de 1-3 consultatii, in prezent, care includ evaluarea controlului bolii, screening-ul complicatiilor, educatia pacientului, investigatii paraclinice si tratament.
In cazul bolilor cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala din sublista C sectiunea C1 – pe fiecare cod de boala, o singura prescriptie/maxim doua prescriptii lunar, cu maximum trei medicamente, cu exceptia triplei terapii pentru hepatitele cronice virale si cirozele hepatice, unde numarul maxim de medicamente este patru.
Mai multe consultatii la domiciliu
Tot incepand cu data de 1 aprilie 2015, medicul de familie pot face maxim 42 de consultatii pe luna la domiciliul asiguratilor, fata de cel mult 21 de consultatii, in prezent.
Totusi, se mentine limita maxima de trei consultatii la domiciliul asiguratilor intr-o zi, se arata in proiectului de Hotarare de Guvern.
De asemenea, medicii de familie vor putea oferi consultatii la domiciliu si asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.
Servicii in plus oferite de medicul de familie
De la 1 aprilie, medicii de familie pot efectua spirometrie pacientilor din lista, mai scrie in proiectul de HG.
Si in acest an medicii de familie cu dotari si competente atestate vor putea efectua EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate si ecografie generala – abdomen si pelvis.