Diabetul zaharat tip 2 este forma cea mai des intalnita. Boala apare in general dupa varsta de 40 de ani, la persoane cu predispozitie genetica, de obicei obeze si sedentare.
In diabetul de tip 2, glicemia nu poate fi tinuta in limite normale deoarece pancreasul nu produce insulina in cantitate suficienta pentru a invinge rezistenta la insulina a tesuturilor.
Puteti avea surpriza ca la un examen medical de rutina sau cu ocazia unui consult prilejuit de o raceala sau o complicatie cardiovasculara sa descoperiti ca aveti diabet. De ce? Pentru ca simptomatologia este in general „stearsa”, astfel ca boala poate trece neobservata. Ca atare, de cele mai multe ori boala este descoperita intamplator.
O asociere particulara intre diabet, obezitate (mai ales grasimea de pe burta), hipertensiune, cresterea trigliceridelor, reducerea colesterolului “bun” (HDL-colesterol) defineste „sindromul metabolic”, care poate fi prezent in cursul evolutiei diabetului tip 2 cu mult timp inainte ca acesta sa devina manifest clinic.
[the_ad id=”14076″]Definitia sindromului metabolic
- Obezitatea abdominala (definita prin circumferinta taliei egala sau mai mare de 94 cm la barbati si 80 cm la femei);
- Tensiunea arteriala egala sau mai mare de 130/85 mmHg;
- Trigliceridele serice egale sau peste 150 mg/dl;
- HDL-colesterolul (colesterolul „bun”) mai mic de 40 mg/dl la barbati sau mai mic de 50 mg/dl la femei;
- Glicemia pe nemancate egala sau peste 100 mg/dl.
Diagnosticul de sindrom metabolic este stabilit daca sunt prezenti cel putin 3 (oricare din ei) din cei 5 factori enumerati mai sus.
Trebuie sa stiti ca:
- sindromul metabolic precede si prezice aparitia diabetului zaharat tip 2;
- persoanele cu sindrom metabolic, comparativ cu cele fara, au un risc mai mare de complicatii cardiovasculare.
In ce statiune se fac tratamente impotriva neuropatiei diabetice ? Am diabet tip 2 de 10 ani. Virsta mea e de 66 ani.
Va multumesc.
Nu prezint niciunul dintre simptomul sindromului metabolic. Am descoperit intamplator HbA1c 6,4. au trecut deja 2 ani, glicemia dimineata este 8,7-9,4, .tin regim foarte strict, Mentionez ca in urma cu 2 ani mancam foarte multe dulciuri concentrate si eram extrem de strssata.In toata aceasta perioada (2 ani) am avut HbA1c intre 5,8-6 Ce pot sa mai fac? Credeti ca medicatia alternativa, ceaiuri, …..ar da rezultate? sau ar incetini evolutia?
Valorile HbA1c indica prezenta prediabetului, car ereprezinta un factor de risc pentru diabet. Pentru a preveni aparitia diabetului e necesara nu doar dieta (continutul meselor si repartitia lor pe parcursul zilei) ci si efortul fizic zilnic (minim 30 min/zi, minim 5 zile/sapt), scadere in greutate daca e cazul, etc. Medicina alternativa,respectiv fitoterapia nu au o documentare stiintifica solida (studii clinice care sa afirme/infirme eficienta tratamentului), dar acest lucru nu inseamna ca nu ar putea avea beneficii. Inseamna doar ca nu s-au facut studii clinice care sa aiba ca obiect medicina alternativa, respectiv fitoterapia si prin urmare e greu de precizat daca un astfel de tratament are sau nu rezultatele scontate.
In primul rand trebuie sa va prezentati la un medic diabetolog in Romania. Daca sunteti asigurata in Romania, lucrurile vor decurge de la sine, aveti toate drepturile. Daca nu sunteti asigurata, veti putea beneficia de asigurare de sanatate in baza introducerii Dvoastra in Programul National de Diabet. Acest lucru se face de catre medicul diabetolog, care va emite un document cu diagnosticul, document pe care il veti prezenta casei teritoriale de asigurari de sanatate. Acesta este primul pas.
Sunt diacnosticata diabetica tip 2 de 4ani ,in Italia luata in evidenta in sistemul sanitar italian.
Ce trebuie facut pentru a fi luata in evidenta si in tara de origine Romania?!
Scaderea in greutate are o influenta spectaculoasa asupra nivelului glicemic. Operatia nu este decontata de CNAS, deci este contra-cost. Pe de alta parte, cu adevarat recomandarea de chirurgie bariatrica este pt obezitate grd III (IMC >40kg/m2) sau obezitate grad II (IMC intre 35-39.9kg/m2) daca pacientul prezinta anumite comorbiditati (DZ, afectiuni cardio-respiratoriii, etc)
Stiu ca doctorul Copaescu a demonstrat ca diabetul de tip II se paote vindeca cu operatia gastric sleeve, dar oare la cei care au diabet, dar nu sunt obezi (au un IMC la limita obezitatii) pot beneficia de aceasta operatie? Ca stiu de la cineva care s-a operat la unul dintre doctorii tineri din echipa lui de la Ponderas, Bogdan Smeu, ca te opereaza doar daca ai un anumit indice IMC, nu doar asa pentru ca vrei tu..
Cu conditia sa fie doar un singur ceai, sa tineti cont de HC si sa nu combinati cu alte alimente cu indice glicemic mare. Pt comoditate puteti folosi indulcitor.
Buna seara !
Am diabet tip 2 daca il mentim sub 119 pot bea un ciai cu o lingurita de zahar? Multumesc.
ce inseanmna 119 ? cand aveti aceasta valoare ? E cea de dimineata inainte de a manca ? sau e media valorilor masurate pe parcursul unei zile? Vas sugerez sa va controlati glicemia cel putin de 6 ori pe zi : inainte de fiecare masa si la 2 ore dupa fiecare masa … Si NU!!! Uitati zaharul complet !!! indulciti ceaiul ca un diabetic cuminte cu indulcitori sau mai bine cu 3 picaturi de tinctura de Stevie- e naturala
Sint interesata de tot ce apare nou despre diabet de tip2 si asi vrea sa stiu daca sunt necesare ceva vitamine sau calciu
Doctorul Copaescu a facut un studiu acum cativa ani la clinica Ponderas si a demonstrat ca diabetul de tip 2 provocat de obezitate poate fi vindecat prin operatia de gastric sleeve. Sunt toate informatiile pe bairatrie .ro si pe profilul lor de Facebook sunt si postarile celor care au fost operati si ii poti intra in legatura cu ei